Siber Suçlar Hakkındaki Gerçekler

Bu Yazıyı 3 dakikada okuyabilirsiniz.

Siber Suçlar modern haberleşme ağı kullanılarak kurbanın zarar görmesine veya incinmesine neden olan bir suçlu tarafından bireylere veya birey gruplarına karşı işlenen suçlar olarak tanımlanmıştır. Sahtecilik ve kimlik hırsızlığı, bilgi savaşı, kimlik avı dolandırıcılığı, spam vb. gibi durumları da kapsar.

Birçok insan  “Siber Suçlar dünyadaki her şirket için en büyük tehdittir” diyen, IBM CEO’su Ginni Rometty ile aynı fikirdedir. Gerçek şu ki, Siber Suçların küresel ekonomiye yıllık zararı 4 milyar dolardan fazla. 2017 de Ponemom Enstitüsü LLC’nin yaptığı siber suçlar maliyet araştırması Accenture tarafından geliştirildi. Sadece 7 ülke istatistik verilerini temel alarak Accenture tarafından yayınlanan rapora göre, en pahalıya mal olan saldırı 2.364.806 $ ile liste başında olan kötü amaçlı yazılımdır ve onu web tabanlı saldırılar 2,014,142 $ ile takip ediyor. Listenin devamındakiler, içeriden gelen kötü amaçlı tehdit, kimlik avı dolandırıcılığı ve sosyal mühendislik, kötü amaçlı kodun yanı sıra her biri 1 Milyon $ dolardan fazla zarara mal olmuşlardır.

wired.com adlı sitenin 2017’nin en büyük siber suçları listesine göre;

  1. 150 ülkede 200.000’den fazla bilgisayar WannaCry kötü amaçlı yazılımından etkilenmiştir.
  2. 64 ülkede 12.500 makina Peta fidye amaçlı yazılım tehditi ile yüzleşti.
  3. Wikileaks CIA’den çalınan hazine içeren 8,671 belgelik bir data yayınladı.
  4. Chris Vickery 198 milyon USA seçmeninden kişisel bilgileriyle kamuya açık bir veritabanı keşfetti.
  5. Fransa’nın cumhurbaşkanlığı ikinci tur yarışından 2 gün önce, hackerlar Emmanuel Macron’un partisinden 9 GB’lık  sızdırılmış e-postalar topladılar.

Bunun yanı sıra yukarıda bahsedilen Ponemom tarafından yapılmış 7 ülkeyi kapsayan araştırmada görüldüğü gibi Siber Güvenlik konusunda çok fazla para harcanmıştır.  11.7 milyon dolarlık toplam tutar, 2017 yılında harcanan güvenlik için ortalama yıllık maliyettir ve maliyetin % 22,7 oranında artması öngörülmektedir. 2017 yılında Global anlamda bilişim güvenliği için harcanan toplam miktar ise 100 milyar dolardır. En güncel verilere göre ise bu maliyetin 2017’den 2021 yılına kadar tahmin edilen maliyet artışı çok yüksektir. 2021 yılı itibariyle Siber Güvenlik maliyetinin 815 Milyar doları aşması ön görülmektedir.

Siber Suçlar

Kendimizi Bu Siber Saldırılardan Korumak İçin Ne Yapabiliriz

Dijital çağ olarak nitelendirdiğimiz günümüzde en küçüğümüzden en büyüğümüze sosyal medya kullanmasak bile hepimiz bir şekilde bu dijital dünyada mutlaka yer alıyoruz. Artık hastane tetkik sonuçları, sabıka kaydı vb resmi evrakları almak için bile devletin resmi sitelerine giriş yapmamız gerekiyor. Herhangi bir haber sitesinde bir haber okurken bile aniden sayfayı kaplayan bir reklam sayesinde risk altında olabiliyoruz. Dolayısıyla hepimiz siber suçlardan etkilenme ihtimaline karşı bazı önlemler almak zorundayız.

Hepimizin bilmesi gereken ve kolaylıkla alınabilecek önlemlerden bazılarını aşağıda maddeler halinde paylaştık. Dileriz kimsenin başına böyle bir olay gelmez.

  1. Kullandığınız her hesap için ayrı bir şifre oluşturun.
  2. Mümkün olduğunca uzun ve karmaşık bir şifre yaratmaya özen gösterin.
  3. Sizi tanıyan hakkınızda bilgi sahibi olan biri tarafından bu bilgilerden yararlanılarak tahmin edilmesi kolay olacak sözcükler seçmeyin. (Aile fertleri, ev hayvanlarının isimleri, doğum tarihleri gibi)
  4. Utandıracak veya hakaret içeren sözcükler seçmeyin. Tahmin edilmesi zor olacak şifreler üretmeye özen gösterin.
  5. Sosyal medya gibi mecralarda kişisel bilgilerinizi kilitli tutun, herkese açık yapmayın.
  6. Hack’lendiğinizi öğrenmenize yardımcı olacabilecek güvenilir bir koruma programı kullanın.
  7. Arama çubuklarının şifrelerinizi kaydetmesine ve sizi hatırlamasına izin vermeyin.
  8. Parmakla tanıma işlemi için, yazı yazarken az kullandığınız ve ekrana dokunurken kullanmadığınız bir parmağınızı tercih edin.
  9. E-posta hesabınızı korumaya alın.Oturum açma seçeneklerinde 2 basamaklı doğrulamayı aktif edin. Ve mutlaka e-posta hesaplarınıza kurtarma maili ve telefon numarası ekleyin.
  10. Banka şifreleri, özel şifreler ve kişisel tüm bilgileri e-mail adresinizde saklamayın, eski usul defter tutun ve defterinizi de kimseyle paylaşmayın.
  11. Kişisel bilgisayarınızda tüm yazılımlarınızı orjinal ve güncel kullanın
  12. Ev internet ağının şifresini güçlü bir şifre olarak belirleyin.
  13. Güvenilirliğinden emin olmadığınız, sertifikaa hatası veren, sizden kişisel bilgilerinizi yazmanızı isteyen veya kişisel bilgisayarınıza dosya indirmek isteyen web sitelerine girmeyin, itibar etmeyin.
  14. Program indireceğiniz zaman mutlaka o programın lisanslı sürümünü kendi resmi web sitesinden indirin, diğer alakasız sitelerden indirmeyin.
Dikkat: eKoruma; Avukatlık ve Hukuk Danışmanlık Şirketi Değildir. İçeriklere Bilişim Yöntemleri ile Müdahale Eden Bir Teknoloji Şirketidir.
Bu sitedeki tüm yazı ve içerikler ekoruma danışmanlık hiz. a.ş. aittir
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
eKORUMA’da İçeriğiniz Kaldırıldıktan
Sonra Ödeme Yaparsınız
eKORUMA Müşterileri Link Durumlarını Online Takip Ederler
Tüm Kredi Kartlarına 12 Aya Kadar Taksit İmkanıİyzico Alt Yapısı ile Online Ödeme

Site İçi Arama